Vi har prøvet påske-, sommer- og efterårsferie i vores Palmalejlighed, men hvordan er det at fejre nytår i Palma? Skyder de med krudt som gale, hvor mødes man og hvad er der med de lykkedruer? Vi har mange spørgsmål, som vi ser frem til at bytte ud med oplevelser.
Nytår i Palma hedder også den gamle aften
Vi har snakket med de lokale mallorcinere i vores opgang og er blevet anbefalet at være på Plaza Cort klokken tolv. Vi starter med at bestille bord ude, og Palma har flere spisesteder at vælge imellem nytårsaften end juleaften. Heldigvis hænger alle byens julelys henover nytår og Los Reyes Magos (Hellige tre konger), og lyskæderne er med til at skabe en stemningsfuld kulisse på denne gamle aften (La Nochevieja), som nytårsaften så poetisk hedder på spansk.
Lidt gakkede udklædningsting og de 12 vindruer
På Casa Gallega serverer de skaldyr og cava, kød og Rioja, is og en anislikør. Så er humøret hvert fald højt, og det tegner sig allerede til at blive et festligt nytår i Palma.
De fleste restauranter giver en ”godtepose” med lidt gakket udklædningsting og de 12 vindruer, vi er dog godt forberedt og fremviser stolt vores egne druer købt tidligere i dag på Mercat de Olivar, men hattene må vi da have på og så af sted mod centrum.
Vi bærer alle rødt undertøj
På Plaza Cort gælder det om at møve sig ind. Måske skulle vi have ankommet i lidt bedre tid? Pladsen rummer en scene med musik og konferencier. IB3’s varevogn og kamerakran fylder også godt. Børn sidder på skuldrene af deres fædre. Hele pladsen kigger spændt på det barokke rådhus med det store ur, og de heldige gæster på Hotel Cort og Hotel Cappuccino står på første parket på deres balkoner.
Skægt er det kigge rundt på folk, der er så nydelige i tøjet, ja mange kommer sikkert også lige fra de store spiseborde, og så bærer vi alle rødt undertøj indenunder, endnu en spansk tradition, i håb om at få lidt held og lykke i privatlivet.
Klokken slår tolv
Så nærmere klokken sig tolv, og alle gør deres vindruer klar til at fejre nytår i Palma. Det gælder om at spise en drue for hvert af de 12 klokkeslag. Uvas de suerte – lykkedruer. Symboliserende de 12 kommende måneder.
Det lyder nemmere, end det er. Vi burde nok have øvet os hjemmefra, og måske købt nogle små druer uden sten i stedet for de her krabater, og et sted imellem tiende og ellevte drue, må vi kapitulere. Men nu ved vi da, hvad det gælder om til næste år. For vi er blevet enige om at nytår i Palma, skal være en tilbagevendende tradition for os nu.
Bagefter bevæger massen af folk sig rundt på Plaza Cort, nogle danser til livemusikken, andre vil ind på pladsen, vi vil gerne lidt videre og se hvad der ellers sker i byen.
Folk er glade og hilser med Feliz Año nuevo. Nytår i Palma er virkelig gadesælgerenes store aften, for folk køber balloner, hatte og briller med blinkende lys. En vildfaren raket er alt vi ser over Palmas tagrygge, og vi bliver enige om, at det er en lettelse ikke at gå rundt i en krigszone, som vi kender det fra København.
På Paseo del Born er der DJ med lysshow, og på vejen hjem til vores lejlighed står et selskab og synger karaoke på deres balkon, de skal nok ikke op i morgen tidlig og gå langs Middelhavet ligesom os langbenede danskere.
Har du fået lyst til at læse mere om Palma – besøg Palma her.
Er du blevet mere nysgerrig på, hvordan det er at være i Palma juleaften, eller hvordan mallorcinerne fejer Helligtrekonger, så kan du læse om mere om disse højtider.
Du kan også læse om Palmas museer, Palmas markeder eller Palmas seværdigheder.
Hvis du vil vide lidt mere om, hvad der ellers foregår i Palma, er Palmacultura et godt sted at lede efter en kulturel begivenhed.
Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.
Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.
Stinus Olesen er forfatter til rejseartikler om Mallorca. Han er kommet på Mallorca i mere end 20 år og har været boligejer i Palma siden 2009, hvorigennem han har oparbejdet en omfangsrig ekspertise indenfor Mallorcas kultur, natur og traditioner. Derudover har han specifik viden om vandring på Mallorca, Palmas kultur og Mallorcas gastronomi. Han er administrator af facebookgruppen "Danskere på Mallorca", forfatter til diverse samtidsromaner samt professionsbachelor i fysioterapi.