Har du et godt kendskab til Mallorca, inden du køber din fremtidige bolig? Hvis dette ikke er tilfældet, er det en god idé at se dig omkring og ikke underskrive noget impulsivt. Valg af Boligområde på Mallorca er et af de vigtigste emner, så undersøg området i forskellige årstider.
Det samme område kan ”ændre sig” i vintersæsonen selvfølgelig pga. vejret, men også fordi udvalget af butikker, restauranter og kulturtilbud kan være begrænsede. Hvis du udelukkende vil bruge boligen til ferier i højsæsonen, spiller dette måske ikke den store rolle.
Kan du derimod godt se dig selv besøge Mallorca uden for sæsonen, eller drømmer du om, at boligen på sigt skal blive din helårsbolig, da kan det være en god idé at besøge øen på forskellige årstider. Nogle vælger endda at leje en bolig et par ferier for at se et givent område an fra en fast bolig frem for fra et hotelværelse. Valg af Boligområde på Mallorca kræver nok en indsats, men det er indsatsen værd.
Ideer til spørgsmål ift. valg af boligområde på Mallorca:
- Hvad kan du lide at lave i din fritid, og hvor tæt vil du bo på muligheder for at cykle, vandre, bade, sejle, shoppe, spille golf eller bruge bylivet?
- Hvordan er parkering, forsyning (el, vand, kloak, internet) og selve infrastrukturen i området?
- Hvordan er den offentlige transport i og uden for sæsonen?
- Hvor langt er der til lufthavnen, den nærmest store by, læge, hospital og indkøbsmuligheder?
Bjerg, havn, land, strand eller by?
Mallorca er jo kendt for sit alsidige landskab, men det medfører også mange valgmuligheder. Boligen kan groft sagt ligge i bjergene, landsbyerne midt på øen eller ved kysterne.
Tramuntana-bjergene
Nogle af de populære bjergbyer er Deiá, Sollér, Valldemossa eller måske den lille Banyalbufar. Her er stille uden for sæsonen og rig mulighed for fx at vandre eller cykle.
Mange vælger bjergene pga. roen, muligheden for at fordybe sig i kreative projekter og selvfølgelig de spektakulære naturoplevelser.
Undersøg klimaet om vinteren. Hvordan er livet i bjergene uden for sæsonen mht. til restauranter, indkøb og lokalt leben? Hvem bor ellers i byen – lokale mallorcinere eller udlændinge, og er byen helt affolket om vinteren?
Mallorcas havne
Er det vigtigt for dig at være tæt på en havn med et maritimt liv, strand og godt med restauranter, er der fx Port de Pollensa, Port de Sóller, Port de Andratx eller selvfølgelig den alsidige storby Palma.
Du bør dog også tage et kig på nogle områder så som Sant Elm, Cala d’Or eller feriebyerne i Calviá – så som Palma Nova, Santa Ponsa og Magaluf.
Hvis drømmen er bolig og båd, undersøg da prisniveauet i havnen og muligheden for at få bådplads. Hvilke faciliteter har havnen? Måske er der allerede et internationalt miljø i havnen, som du kan hente information fra.
Mallorcas små og store landsbyer
Midt ude på den flade og lidt øde del af Mallorca lokker landet med ro, højt til loftet og langt til nærmeste nabo.
Mange kreative sjæle tiltrækkes af disse områder for at kunne fordybe sig i personlige projekter, for de elsker stilheden og naturen. Men landet giver også mulighed for at dyrke alt fra en lille nyttehave til det professionelle landbrug.
Af de mindre byer kan nævnes fx Alaró, Consell og Campos, og de større er Manacor, Binissalem og Inca. Prisniveauet er meget forskelligt fra by til by. Her vil nok være et lokalt liv uden for sæsonen, da mange mallorcinere bor i disse byer.
Tognettet kører tværs henover øen, så hvis du af og til vil tage en ferie uden bil, kan det være en idé at kigge efter en by, der ligger tæt på en station. Toget kører hele året, hvorimod nogle af TIBs busser kører kun i højsæsonen.
Læs mere om Mallorcas offentlige transport.
Mallorcas strande
Hvis det betyder meget for dig at være tæt på Middelhavet, findes de store kyststrækninger i Alcudia– og Pollensabugten, men der er også de to små byer Colónia Sant Jordi og Sa Rapita, der ligger på begge sider af den smukke og hotelløse naturstrand Es Trenc.
Palma Nova, Santa Ponsa eller Sant Elm også ligger lige ud til Middelhavet og giver rig mulighed for at kunne spadsere til stranden og nyde livet her. Og så er der selvfølgelig også havnebyen Port de Sóller, hvorimod Port de Andratx ikke har så meget strand i selve havnen, men her har mange egen pool, og ellers pakker de bilen og kører til strandene i området.
Igen anbefales det at undersøge både klima og det lokale leben uden for sæsonen. Er byen kendt for at være et feststed om sommeren, eller er den familievenlig? Er der plads på stranden i højsæsonen, og bliver stand og gader rengjort og vedligeholdt?
Mange tænker ikke over det, men fra det gamle Palma kan du nemt smutte ned på stranden, så Palma giver mulighed for at få både storbyspuls og Middelhavet.
Læs mere om Palmas strande.
Palmaområdet
Palma er den levende storby, der har åbent hele året. Her kommer en kort beskrivelse af nogle af de mest kendte områder i Palma:
- De dyre pragtvillaer ligger i Son Vida med golfbane og smukt kig til Palma bugten.
- Fiskerhusene i Portixol er alle moderniserede, charmerende og værdifulde. Området er uden store hoteller og mange lokale motionere langs kyststrækningen her.
- El Molina og El Coll d’en Rabassa ligger også tæt på vandet. De to kvarterer har mange solide karréer og et fint lokalt leben.
- Santa Catalina er hyggelig med sine lave gamle fiskerhuse, lækre restauranter og sit eget madmarked. Mange svenskere har forståeligt nok forelsket sig i dette område, men herfra er gåturen til stranden nok lidt længere. Læs mere om Palmas markeder.
- La Lonja er levende med sine utallige spisesteder, men hvordan er det bo i de mest populære gader i højsæsonen? Her er du tæt på havnen, Santa Catalina og alt i den gamle by ligger i gå afstand.
- Området omkring Sindicato var i gamle dage et sted, hvor sømænd og andet godtfolk gik ud for at more sig, men via en større byrenovering er stort set hele kvarteret snart moderniseret. Her er du tæt på på byens store madmarked, offentlig transport til udflugter og byens spændende kulturliv. Det er et område, hvor mange lokale bor og har deres dagligdag, hvorfor der også er mange små barer, butikker og restauranter rettet mod et lokalt publikum.
- Boligerne omkring Borne, Ramblaen, Jaime III, Sant Jaime og La Calatrava er charmerende, mondæne og emmer af palæ og autentisk spansk byggestil, hvilket selvsagt afspejler sig i priserne. Mange boliger her er store, da de oprindelig blev bygget til den store spanske familie med tjenestefolk, og i det hele taget har disse kvarterer masser af historie, lokale kirker og små barer og butikker.
- Udenfor den gamle bydel er Terreno-området ved at blive moderniseret efter at have været lidt forsømt i nogle år. Her er du tæt på havnen, det lokale liv og det smukke naturområde Bosque Bellver, hvoromkring der findes flere større boligkomplekser.
- I den anden ende af byen må kvarterer som Son Gotleu og Corea frarådes for nu, derimod kan det multikulturelle Pere Garau med sit faste marked af samme navn måske være det næste kvarter i Palma, der er på ”vej op”.
Læs også vores artikel Køb lejlighed i Palma og besøg i øvrigt vores Danskere på Mallorca Gruppe på Facebook.