Billeje

Transfers

Hotel

Mere

  Mallorcas vin

  Med over 70 vinproducenter giver dette lille indblik forhåbentlig en stor tørst efter Mallorcas vin. Det er tid til at fylde glasset op, og her kan du både læse om nogle af de vingårde, der tager imod vingæster, men også om vin, der er tilgængelige hos danske vinforhandlere.

  Historien om Mallorcas vin

  Dyrkning af druer og fremstilling af vin på Mallorca var noget romerne havde med sig, da de indtog øen 123 før Kristi Fødsel. Men som så mange andre steder i Europa blev vinmarkerne ødelagt i slutningen af det 19. århundrede, da vinlusen/phylloxera hærgede.

  Mange vinstokke blev gravet op, og vindyrkningen tog først for alvor fart igen i slutningen af det 20. århundrede. Bl.a. på grund af turisternes stigende efterspørgsel på lokale vine, og udviklingen blev drevet frem af både professionelle vinhuse og vinentusiaster.

  I 1991 fik Binissalem sin DO og i 2001 kom turen til Pla i Llevant. DO – Denominaciones de Origen – er en kvalitetsstempling af en vinregion, der bevidner, at dens terroir (jordbund), højde og klima er særegen.

  I starten var der nok mange vinentusiaster, som trak på smilebåndet, første gang de hørte om Mallorcas vin, men nu her nogle gode årtier senere, ved både turister, restauranter, forhandlere og anmeldere, at Mallorcas vin er noget særligt. Hvilket også betyder, at flere og flere vinhuse tilbyder interessante vinsmagninger på Mallorca.

  - Partner-

  Læs mere om Mallorcas historie.

  Binassalem - gang i vinproduktionen - Alt om Mallorca
  Photo 88580749 © Stuart Andrews | Dreamstime.com

  Mallorcas druesorter, terroir og smagsnoter

  Overordnet set er de nogle lokale druer til fremstilling af rødvin Manto Negro, Callet og Fogoneu. Disse druer kan blive blandet med mere kendte druetyper så som Syrah, Merlot, Carbernet Sauvignon eller Tempranillo.

  Til produktionen af hvidvin er den lokale drue Moll, der også går under navne som Premsal eller Prensal Blanc, men du kan også støde på den kendte Chardonnay.

  Mallorcas terroir består af jordbundstyper som er kalkholdige, lerede og sandede.

  Selvfølgelig er det umuligt at beskrive smagen af Mallorcas vin som en samlet helhed, men vinene er tit karakteriserede af frugtagtige noter af røde modne bær, en god afbalanceret syre og en let røgfyldt buket. Evt. fadlagering kan tilføre vinene et strejf af vanilje, som fx også er kendt fra det klassiske Rioja.

  - Partner -

  Mallorcas vin i Binissalem

  I Binissalem, som er hjertet i Mallorcas vinproduktion, finder vi bodegaen Jose Ferrer. Jose Ferrer har mange år på bagen (fra 1931) og producerer stadig solide vine alle har råd til.
  Et nemt sted er at starte er deres Crianza, der byder på brombær, ribs, ristet træ, kaffe og et strejf af lakrids.

  Deres Bodega er åbnet for besøgende. Her er det både muligt at smage på deres vine, samt at blive ført gennem gårdens historie. Deres vine er på det danske marked.

  Maciá Batle (fra 1856) ligger også i Binissalem-området (Santa Maria del Camí). Maciá Batle producerer kvalitetsvine, og huset har vundet over 300 nationale og internationale vinpriser.
  Et godt sted at starte er deres ”1856”, der med noter af modne frugter, nelliker, peber og vanilje er en spændende vin at dykke ned i.
  Maciá Batle tager gerne imod vinturister på gården, og deres vine er også på det danske marked.

  Bodegas Ribas ligger i byen Consell ikke langt fra Binissalem. Bodegas Ribas dateres tilbage til 1711, og nu er det 13. generation af familien, der står for produktion af vine i absolut topklasse.
  Har du lyst til forkælelse, er deres Ribas de Cabrera en herlig flaske. Vinen produceres kun i år, hvor høsten vurderes særlig god og druerne håndplukkes fra mere end 70 år gamle vinstokke. Ribas de Cabrera emmer af røde frugter, balsamico, kakao og brændt fad.
  Deres Bodega er åben for besøgende, og vinene kan købes i Danmark.

  Andre vinhuse i dette område, som er værd at undersøge er Castell Miquel, Tianna Negra, Binigrau, Biniagual og Ca’n Verdura.

  Et af de nye og ambitiøse skud på vinstokken er danske Binivista fra 2017, og her kan du læse mere om det danske vinprojekt på Mallorca.

  - Partner-

  Her kan du læse mere om byen Binissalem.

  Mallorcas vin er en vigtig del af det sociale liv - Alt Om Mallorca

  Mallorcas vin – Pla Llevant

  Vins Miquel Gelabert (fra 1985) blev etableret, da vinproduktionen igen var ved at blive genoprettet på øen. Miquel Gelabert er tidligere kok, og han går nu under kælenavnet Galningen fra Manacor. Dette skyldes det store antal individuelle vine, han årligt producerer – over 25 forskellige vine.

  Snyd ikke dig selv for Gran Vinya Son Caules, der med sine komplekse aromaer, henleder tankerne til vilde brombær, kaffe, kakao, læder og toast.

  I hvidvinen Sa Vall Selecció Privada bliver du mødt af grønne toner af blomster-, frugt- og citrusaromaer samt et strejf af smør.Vingården er åben for besøg, desværre er vinene i skrivende stund svære at opdrive på det danske marked.

  Anima Negra blev grundlagt af tre venner i 1994 på den enes mejeri i Felanitx, og så var eventyret skudt i gang.

  Nu har stort set alle mallorcinske restauranter vinen AN2 på menukortet, og om end prisen på deres Son Negre kan diskuteres, så giver de oldgamle Callet druer en kompleks vin. Her er tale om en eksplosion af krydderier, blommer og violer, og tillæg så kirsebærmarmelade og lidt frisk kværnet peber. En vinoplevelse som nok vil trække lidt på bankkontoen, men den vil sidde i hukommelsen mange år efter.

  Det er aldrig lykkedes undertegnede at besøge deres vingård, men heldigvis findes deres vine på den danske marked.

  4kilo blev etableret i 2006 som et ”afkom” af Anima Negra og ligeledes i Felanitx, men denne gang i en gammel fårestald. Navnet til vinhuset kommer fra den oprindelige investering i projektet 4 millioner pesetas (under 200.000 kr.), hvilket må ses som et beskedent startbeløb i vinbranchen. Deres vine er med til at understrege, at kvalitet ikke altid afhænger af de økonomiske muskler, men derimod kan et vinhus komme langt med ambition, viden og passion for sit produkt.

  Deres signaturvine 4kilo og 12Volt har gjort sig bemærkede både nationalt og internationalt, og de dufter af modne kirsebær, urter og noter fra det ristede egetræsfad.
  Deres vine findes på den danske marked.

  Son Prim er en lille familiedrevet vingård i hjertet af Pla regionen. Son Prim har sine vine præsenteret i den præstigefyldte og vigtige spanske vinguide “Guia Penin”.

  De producerer nogle elegante vine, og deres unge rødvin Negre på Merlot og Cabernet Sauvignon er en symfoni af jordbær, hindbær, ribs og lidt hvid peber kværnet ud over det hele.

  De har åbnet for besøgende, og deres vine er tilgængelige hos danske vinforhandlere.

  Andre vinhuse på Mallorca

  Es Verger producerer både økologisk vin og olivenolie og ligger i Esporles. Besøg kan bookes via deres hjemmeside. Deres Ses Majadas har vundet adskillige priser og anerkendelse.

  Bodegaen Son Vich de Superna ligger også i samme område, og forhandles i Danmark.

  Son Vives er et lille og ungt vinhus fra 2003. Det ligger i Banyalbufar og de byder på 3 gode vine og en helt fantastisk panorama udsigt til Middelhavet.

  Can Majoral er en lille familie vingård fra 1979, både marker og gård ligger i Algaida, en landsby med en lang historie og erfaring med landbrug.

  Bodega Ca’n Feliu i Porreres producerer fine vine med fokus på bæredygtighed og kvalitet.

  Mesquida Mora dyrker spændende biodynamiske vine på autentiske marker, hvilket de har gjort længe inden, det biodynamiske kom på mode i vinbranchen.

  Finca Ses Talaioles beliggende mellem Manacor og kysten, er et nyere tysk vineventyr på en 400 år gammel landejendom. Deres vine er tilgængelige på det danske marked, og særligt deres tre røde i Signature Collection kan hensætte selv den kræsne smager i en meditativ tilstand.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.

  Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.

  Følg os på sociale medier

  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.

  Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  - Partner-
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen - forfatter til rejseartikler om Mallorca - boligejer i Palma siden 2009. Han skriver om alt mellem Mallorcas kultur og natur, fx vandring på Mallorca, Palmas byliv samt Mallorcas mad og vin. Admin. i Facebookgruppen "Danskere på Mallorca", Forfatter til diverse samtidsromaner.

  Partnere