Billeje

Transfers

Hotel

Mere

  Sóller

  På Mallorcas nordkyst ligger Sóller trygt i sin dal imellem Tramuntana-bjergene. Her er byens velstand kommet som følge af produktion af appelsiner og eksport heraf. Sóller emmer af autenticitet og istandsatte bygninger lige fra de hyggelige gader med byhusene til modernismo arkitekturen på Plaza de la Constitución, hvor Gaudís ideer var drivkraften. Det er da også en af hans arkitektelever – Joan Rubió, som står bag kirkens og bankens facader.

  Partner

  ARTIKLER

  VI ANBEFALER

  Partnere

  Mere om Sóller

  Sóller og appelsiner hænger sammen. Oprindeligt gik fragten af citrusfrugterne med muldyr henover bjergene og ind mod Palmas havn og videre mod Europas fastland, men efterhånden var turen for tidskrævende og besværlig, hvorfor jernbanen mellem Sóller og Palma blev etableret i 1912. Et år efter i 1913 kom sporvognen, der forbinder Sóller med havnebyen Port de Sóller godt 4 km væk. At være i Sóller giver både mulighed for at studere appelsinplantagerne og smage på deres herligheder i form af juice, marmelade eller is.

  Hvad er med til at gøre Sóller så speciel?
  Byen har en stemning af det oprindelige Mallorca. Her har tydeligvis været et rigt liv, før turisterne kom til øen, og på den hyggelige plads Constitución gælder det om at slå sig ned i en caféstol, nyde en friskpresset juice med lokale citrusfrugter og se dagligdagen og sporvognen passere forbi. Fra Sóller er der rig mulighed for at udforske bjergene enten til fods, på cykel eller i bil. Nogle af de populære udflugtsmål er den skønne kunstnerby Deía, Fornalutx og selvfølgelig kystbyen Port de Sóller og dennes badestrand og restaurationsliv.

  Mange har Sóller som udgangspunkt når de begiver sig ud i vandring på Mallorca, der bliver mere og mere populært og efterspurgt med årene, og det forstår man, når man selv har vandret på tørstensstierne.

  Restauranter og hoteller med høj kvalitet
  Sóller byder på et stort antal restauranter byens størrelse taget i betragtning. Spisestederne er af fin kvalitet, og de fleste er placeret omkring centrum og byder fx på middelhavskøkken, indisk, japansk og italiensk. Den hyggelige og danskejede Luna 36 byder på et bredt udvalg af mallorcinske vine til det fine menukort. Nogle restauranter holder lukket henover vintersæsonen.
  I Sóller ligger adskillige firestjernede hoteller og et par hostels, men nogle besøgende vælger også at leje en feriebolig her, selvfølgelig for at have det hele for sig selv, men også for at lege lidt med tanken om tænk nu hvis vi boede her. Det danskejede og flot istandsatte Casa Hinges lige bag ved stationen.

  Hvilken type turister bør bo i Sóller?
  Ingen tvivl om Sóller tiltrækker de kvalitetsbevidste rejsende, der elsker naturen, det autentiske Mallorca og et meget lokalt byliv, for her er alt i gåafstand, og opholder man sig en uge i byen, vil man allerede begynde at genkende ansigter og nikke lidt til de fastboende.

  Udflugter fra Sóller

  Port de Sóller
  Den mest oplagte tur må være at stige på sporvognen til Port de Sóller. Her er badestrand, restauranter og fantastiske udkigsposter ud over Middelhavet. Man kan heller ikke være ret lang tid i Sóller, førend man støder på veterantoget, den såkaldte appelsinrute mod Palma, og der er noget specielt over at lade sig transportere igennem Mallorcas landskab på denne lidt gammeldags måde.

  Her kan du læse mere om Appelsinruten mellem Palma og Sóller

  Palma
  Alternativt kan man springe på en af TIBs busser mod Palma fx. nr. 203 og 204. Rejsen med bus er hurtigere og billigere, men det anbefales, at man prøver toget hvert fald en gang i sit liv.

  Vandring
  For mange vil vandreture til Deía eller Fornalutx være oplagte, har man meget eventyrlystne ben, så gælder det om at prøve kræfter med den berømte tørstensrute GR 221, Ruta De Pedra En Sec. GR 221 slår også et smut forbi Sóller, og ruten følger mere eller mindre den gamle pilgrimsrute fra Andratx over Lluc til Pollenca og udgør i alt 140 km.

  Hele ruten kan tilbagelægges henover 1-2 uger. Det anbefales, at man planlægger hjemmefra med overnatninger i de forskellige byer og køber specifikke kort/bøger over ruten. Mange deler hele ruten op i 10 etaper af mellem 8,5 – 20,5 km, andre vælger forskellige startpunkter og afkorter dermed ruten. En del høje stigninger og varme kan være en udfordring om sommeren, ligesom sne kan forekomme i højderne om vinteren. Men alt i alt en tur med oplevelser og sanseindtryk, der vil sætte sig i sjælen for altid.

  Læs mere om vandring på Mallorca.

  Andre bjergbyer i nærheden
  Når du opholder dig i Sóller, er det oplagt at besøge nogle af de omkringliggende byer i bjergkæden Tramuntana. Der er fx den lille kunstner-by Deiá, hvor Robert Graves holdt til og nu ligger begravet.

  Et andet udflugtsmål kan være Valldemossa, der byder på et unikt kloster, hvor Chopin og George Sand boede som noget nær de to første turister på øen i 18-hundredetallet.

  Andre byer i området kunne være den lille bjergby Bunyola eller Estellencs.

  Læs mere om Udflugter på Mallorca

  FAKTA OM SÓLLER

  Hvilken type by
  4 km fra Mallorcas nordvest kyst ligger Sóller i appelsindalen mellem Tramuntana-bjergene.

  Afstande
  Palma ca. 25 km. Palma lufthavn ca. 30 km. Alcúdia ca. 65 km. Puerto Pollensa ca 60 km. Andratx ca. 55 km. Deiá 11 km.

  Transport
  Veterantoget til Palma. Læs mere her om toget. TIBs busser nr. 203 og 204 til og fra Palma. Taxi og lejede biler Se Offentlig transport Mallorca

  Indbyggere
  Ca. 14.000

  Byliv
  Sóller byder på et alsidigt og hyggeligt byliv med små lokale butikker, restauranter og hoteller. Meget caféliv foregår omkring byens midtpunkt Plaza de la Constitución, og det meste indkøb kan gøres på gaden Carrer de sa Lluna, hvor de små butikker forsyner både de lokale og byens gæster med alt lige fra mad, tøj, design, souvenir og diverse isenkram. Om lørdagen rykker butikkerne ud i gaden og bidrager til den markedsstemning, der er i byen, særligt igen omkring Constitución, hvor frugt, grønt, marmelade, tøj og kunsthåndværk er nogle af de populære varer, der bliver solgt fra boderne.

  Vejr
  Vejret i Sóller følger overvejende vejret på resten af Mallorca. Sommeren er som regel varm og tør, hvorimod vinteren kan bringe mere regn og vind til området. Læs mere om Vejret på Mallorca.

  Sygehus - Lægehus Politi Apoteker

  SKADESTUE-LÆGEHUS Tel: +34 971 633 011
  POLITI – GUARDIA CIVIL Tel: +34 971 630 203
  APOTEKER

  Alle rute links åbner i Google Maps, så du nemt kan bede din mobil om rutevejledning. For at ringe til telefonnumre, kan du blot trykke på dem.

  Interessante steder og oplevelser i Sóller

  Marked
  Sóller har sit eget lille faste marked – Mercat Municipal de Soller. Markedet er indendørs og nemt at overskue og ligger på Plaza des Mercats. Her sælger boderne bl.a. grønt, frugt, kød og brød, ligesom der er et par barer til at nyde lidt tapas.

  Iglesia de Sant Bartomeu
  Byens kirke placeret centralt i Sóller er noget af et tilløbsstykke og et mix af stilarter og tidsperioder. Oprindeligt er den første del af kirken fra omkring det 13. århundrede, i det 16. århundrede kom den tykke sidemur til som følge af et større piratangreb byen led under, og kirken er dermed også et studie i forsvarsarkitektur. Kirkens konstruktion som den ser ud i dag, blev udført i mellem 1688 og 1733, og slutteligt blev facaden, der er udført i grå kalksten fra Sóller-dalen, designet af Joan Rubió i modernismo-stilen i 1904.

  Banco de Sóller
  Bankbygningen, der ligger lige ved siden af kirken, er fra 1912. Banken er et tegn på den rigdom og velstand, der kom i Sóller-dalen i årene op til. Igen har Gaudís lærling, Joan Rubió, designet facaden og særligt støbejernsarbejdet er til at falde i svime over.

  Kunst i Sóller
  Can Prunera huser kunst og er i sig selv et pragteksemplar i modernismo, hvor særligt støbejernsbalkonerne, facadens døre og vinduespartier er af det stof, man laver postkort af. Jernbanestationen – Ferrocarril de Sóller ­– fungerer nu som kunstudstilling, og her er det muligt at iagttage både Picasso og Miro.

  Kirkegården
  Hvis man har været nogle dage i Sóller, og mener man har set det meste, er deres kirkegård Cementerio de Sóller lidt uden for byen et fredfyldt sted imellem bjergene. Her kan man roligt slentre fra gravsted til gravsted og mærke historiens vingesus.

  Læs mere om udflugter på Mallorca

  Af Stinus Olesen – god fornøjelse med Sóller.