Billeje

Transfers

Hotel

Mere

  Turen går til Artà

  I det nordøstlige hjørne af Mallorca ligger den historiske by Artà. Hvorfor skal du besøge denne del af Mallorca? Vi kigger på den lidt hemmelige men meget smukke by i denne artikel, hvor turen går til Artà.

  Fakta om Artà

  I kommunen bor lidt under 8.000 indbyggere, så her er tale om en rigtig landsby/pueblo. Området har været beboet igennem hele Mallorcas historie, hvilket der fortsat er ruiner og museum, der bevidner.

  Naturen omkring Artà er meget autentisk og fx langs de klippefyldte bugter kan vandrefalken og fiskeørnen svæve rundt i fred, ligesom andre områder er hjemsted for de vilde bjerggeder.

  Men landskabet er også opdyrket og særligt i dalene står fx mandel- og figentræer. Det er også her, at viftepalmen har gode vækstbetingelser. Dén palme der så flittigt bliver brugt som råmateriale til at flette kurve og tasker.

  Oplevelser når turen går til Artà

  Artà står nok ikke øverst på “to-do listen” for de fleste besøgende på Mallorca. Palma, Sóller, Deiá, Alcúdia og Andratx er bare nogle af de byer, som den må kæmpe med.

  - Partner-

  Men er du i området, har du lejet bil, eller skal du cykle ud på en god tur, så er byen et godt udflugtsmål, og med lidt tålmodighed kan du også ankomme til Artá med Tibs busser.

  Læs mere om den offentlige transport på Mallorca.

  Marked i Artà

  Om end Artà primært er for lokale mallorcinere, så tiltrækker byen turister særligt om tirsdagen, hvor byen lægger gader til sit ugentlige marked.

  Markedet i Artà er kendt for sin lokale keramik, kurvefletning og tøj. Selvfølgelig er der også fødevarer såsom frisk frugt og grønt. Markedet finder sted på Plaça del Conqueridor.

  Læs mere om Mallorcas markeder og Palmas markeder.

  - Partner -

  Shopping i Artà

  Når turen går til Artà, så tag et kig på nogle af de små butikker, der sælger kunsthåndværk. Fx den traditionelle keramik, tekstilvarer eller de føromtalte kurve og takser, der er flettede af palmeblade.

  Tag fx en gåtur hen ad Carrer de Ciutat med de lave butiksbygninger og spisesteder og mærk stemningen og roen i byen.

  Har du lyst til mere shopping, end hvad turen går til Artà kan byde på, så tag til Palma, der er hele Mallorcas shopping mekka.

  Santa Maria kirken

  Allerede inden du ankommer til byen, troner denne smukke kirke op over Artà, for med dens beliggenhed på “bjergsiden” af ​​Sant Salvador dominerer kirken horisonten.

  Església parroquial de la Transfiguració del Senyor er fra 1573 og erstattede den oprindelige kirke fra det 13. århundrede, da denne var blevet for lille. Herefter er kommet forskellige tilbygninger. Trapperne derop er god motion, og når turen går til Artà, er denne kirke et fint, lille udflugtsmål.

  Udenfor kirken ses sidstøtterne, der understøtter hvælvingen og sidekuplen. Indenfor ses 14 små kapeller dedikeret til forskellige helgener. Døbefonten er fra 1672, altertavlen fra 1906, orgelet det 19. århundrede og de smukke glasmosaikvinduer fra det 20. århundrede.

  - Partner-
  Turen Går til Arta - Muralla de Sant Salvador - Alt om Mallorca med Rejstilmallorca.dk
  Når du beøger Artá , så husk at bevæge dig helt op til fæstningen Muralla de Sant Salvador. Billede: ID 155047471 © Christian Edelmann | Dreamstime.com

  Muralla de Sant Salvador

  Når du nu alligevel har taget trapperne op til Santa Maria kirken i Artà, så fortsæt lidt videre op til denne muret fæstning fra det 14. århundrede.

  Muralla de Sant Salvador blev etableret for at beskytte Artà mod pirater og lignede angreb, og langs murene er adskillige udkigsposter. Det er nemt at forestille sig datidens vagter gå sine runder her og være på udkig efter fjender.

  Fæstningen er på ca. 4000 kvadratmeter, og den er blevet restaureret nænsomt, så den middelalderlige fæstningen fremstår tidstro med de klassiske metertykke vægge og stentårne. Udsigten over Artàs hustage og helt ud til de ujævne bjergtinder er bestemt være at dvæle lidt ved og tage med hjem på sit kamera.

  På området er der gangbroer, et simpelt cafeteria og en ny klassicistisk kirke fra 1832.

  Museum i Artà

  Arta’s museum ligger tæt på rådhuset og blev grundlagt i 1927 med det formål at bevare Artàs arv. Museet er opdelt i to sektioner; en for naturhistorie og den anden for arkæologi. Her kan du se udstoppede fugle, lokal fauna og arkæologiske artefakter.

  Udflugter fra Artà

  Okay, selve byen er ikke så stor, så når turen går til Arta, kan det være en god idé at se dig lidt omkring og lægge mærke til, hvad området ellers kan byde på.

  Ses Païsses – forhistoriske bosættelse i Artà

  Ses Païsses er en talayotisk bosættelse fra bronzealderen, der ligger ca. 300 meter fra Artà. Er du i området og lidt nysgerrig på Mallorcas historie er det et ”must-see”, da ruinerne er meget velbevaret og deres oprindelse menes at gå tilbage til 900-800 f.Kr.

  Læg mærke til den massive indgangsportal, den er dannet af 3 stenklodser, der vejer op til 8 tons. Indenfor er der flere værelser og et vagttårn. Bebyggelsen er omgivet af en tørstensmur, og hele den talayotiske landsby er på omkring 13.500 kvadratmeter.

  Badestrande tæt på Artà

  Hvorfor ikke tage badetøjet med, når turen går til Artà?

  Nogle af de nærmeste badestrande er Cala Ratjada, S’Arenalet des Verger, Platja de Sa Mesquida eller Platja de Cala Agulla. Men området har også adskillige små cala’er, fx de to Cala Torta og Cala Mitjana o sa Duaia.

  Cuevas de Artà - besøg e flotte grotter- Alt om Mallorca med Rejstilmallorca.dk
  Cuevas de Artà er en af de bedste grotter på Mallorca at besøge med børn. Billede: Photo 50954958 © Hdanne | Dreamstime.com

  Cuevas de Artà – tag i grotterne, når turen går til Artà

  Beliggende mellem Cala Millor og Cala Ratjada finder vi Cuevas de Artà. Grotterne er en af de store attraktioner på denne del af Mallorca, da de er flere tusinde år gamle. Trappen fører direkte ind i et hul i klippevæggen, og så åbner der sig et nyt univers.

  Det er et fantastisk syn med alle de naturlige rum, der er skabt af de utallige drypsten og stalagmitter. Der er guidede ture, og alt i alt er det en god oplevelse for hele familien, og måske er Cuevas de Artà de bedste grotter på Mallorca at besøge med børn.

  Ermita de Betlem

  Dette afsides- og højtliggende kloster og kapel er fra 1805 og ligger med en smuk panoramaudsigt ud over bugten.

  Turen til Ermita de Betlem kan tages på forskellig vis. I bil er turen hurtig og nem fra Artá og i alt ca. 10 km. Kun den sidste del er på en smal og snoet vej, der slanger sig igennem bjerglandskabet. Men vejen dertil er også god på cykel, hvor den sidste del byder på stigninger med talrige kurver og god asfalt.

  Er du til lidt vandring, kan du fx vandre fra udkanten af Betlem. Turen er på ca. 6 km og tager omkring 1 time og 45 min. Ruten fra Betlem går langs en bjergsti, og på hele vejen er der en spektakulær udsigt over Alcúdia-bugten.

  Et godt sted at starte opstigningen er fra parkeringsområdet ved indgangen til den kystnære del af Betlem.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.

  Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.

  Følg os på sociale medier

  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.

  Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  Topbilledet til artiklen Turen går til Arta: Photo 128380680 © Pixelliebe | Dreamstime.com

  - Partner-
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen - forfatter til rejseartikler om Mallorca - boligejer i Palma siden 2009. Han skriver om alt mellem Mallorcas kultur og natur, fx vandring på Mallorca, Palmas byliv samt Mallorcas mad og vin. Admin. i Facebookgruppen "Danskere på Mallorca", Forfatter til diverse samtidsromaner.

  Partnere