Billeje

Transfers

Hotel

Mere

  Turen går til Valldemossa

  Leder du efter en af de smukkeste byer på Mallorca? Turen går til Valldemossa, og vi tager et kig på, hvorfor så mange valfarter til denne bjergby.

  Fakta om Valldemossa

  Med sine lidt over 2.000 indbyggere er Valldemossa en rigtig landsby/pueblo. Fra Palma er der cirka 30 minutters bilkørsel til byen i Tramuntana bjergene, og når turen går til Valldemossa, er det en ren nydelse at køre igennem de frodige dale med mandel- og citrontræer, og landskabets forskellige bjergtinder er lige til et smukt postkort.

  Du kan også komme til Valldemossa med den offentlige transport på Mallorca.

  Valldemossas historie – kort

  Som så mange andre byer har maurerne også været forbi her (Valle de Mussa), men som historien fortæller os, blev maurerne fordrevet fra øen i 1229.

  Sidenhen i 1531 blev Mallorcas første helgeninde, Catalina Tomás, født i byen, og overalt i Valldemossa hænger billeder af hende, ligesom der årligt er et æresoptog d. 28. juli.

  - Partner-

  Læs mere om Mallorcas historie.

  Seværdigheder når turen går til Valldemossa

  Når turen går til Valldemossa gælder der først og fremmest om at slentre rundt på de charmerende borstensbelagte gade. Her er byens kalkstenshuse opført i traditionel mallorcinsk stil, og for at bevare Valldemossas originalitet er der fx restriktioner for, hvor højt nyt byggeri må være.

  Området emmer af velstand, og bygninger, gader og stensætninger er restaurerede i respekt for den oprindelige stil, ligesom mange af gaderne er pyntet med blomsterkrukker og billeder af deres helgeninde Catalina Tomás.

  Når du går rundt i den gamle del af byen og nyder udsigten over bjergene, vil du forstå, hvorfor så mange igennem årene har valgt at besøge Valldemossa.

  Derudover er Valldemossa også fyldt med gallerier, turistbutikker, bagerier, cafeer, hyggelige små pladser og adskillige restauranter.

  - Partner -
  En tur rundt i de brostensbelagte gader i Valldemossa er et must - Alt om Mallorca med Rejstilmallorca.dk
  En tur rundt i de brostensbelagte gader i Valldemossa er et must – Valldemossa er et sikkert kort at spille, hvis man søger efter en udflugt på Mallorca. Billede: Photo 78415163 © Markusbeck | Dreamstime.com

  Marked i Valldemossa

  Hvorfor ikke tage på marked når turen går til Valldemossa? Hver søndagen afholdes byens farverige marked, og her er et stort udbud af lokale fødevarer af høj kvalitet.

  Grøntsager, frugt, olie, skinke og ost er bare nogle af produkterne.

  Læs mere om Mallorcas markeder eller om Palmas markeder.

  Chopin og George Sand i Valldemossa

  Det er umuligt at nævne Valldemossa uden i samme åndedrag også at fortælle om den verdensberømte polske komponist Frédéric Chopin og den franske forfatterinde George Sand.

  Chopin var ramt af en kronisk lungesygdom, så de to kærester rejste til Mallorca i håb om, at det milde Middelhavsklima kunne lindre hans lungeproblemer.

  De to boede i Valldemossa i vinteren 1838-39, og derved blev de måske nogle af øens første turister. I bogen ”En vinter på Mallorca” fortæller George Sand om deres ophold på øen.

  - Partner-

  Chopin og George Sand fik dog ikke ligefrem nogen hjertevarm modtagelse, da de ikke var rigtige ”ægtefolk”, og George Sands ”En vinter på Mallorca” er da også en beretning om regn, kulde og konflikter med mallorcinerne, meget ulig den opfattelse mange turister i dag oplever på øen.

  Om end opholdet i Valldemossa blev en vigtig periode for Chopins musiske karriere, så hjalp klimaet desværre ikke på hans helbred, og de to kærester rejste videre.

  Chopins klaver står stadig, hvor han efterlod det i Klosteret La Real Cartuja i celle nummer 4, og hvert år afholdes en Chopinfestival i Valldemossa – som regel i august og september.

  Klosteret La Real Cartuja

  Byens klostermuseum, er en af de store attraktioner, når turen går til Valldemossa. Klosteret rummer fx Chopins bolig, og der er åbent for besøgende. Det var her, at Chopin og George Sand tilbragte vinteren 1838-39.

  Klosteret var oprindeligt en kongelig residens, indtil karteusermunke besatte det fra 1399-1835. Karteuserordenen anses for at være den strengeste orden indenfor den katolske kirke med en livsform, der er bygget op omkring cølibat, fattigdom, bøn og stilhed.

  Allerede udefra syner klosterets karakteristiske turkisfarvede tårn som hele Valldemossas vartegn. Indenfor har klosteret hvidbuede korridorer, der fører til celler/rum med forskellige museer.

  Besøg fx det gamle apotek, hvor du nærmest stadig kan dufte urterne, eller tag et kig på biblioteket, hvor munkene havde deres eneste menneskelige kontakt med hinanden – en halv time om ugen!

  Der er også et fint lille museum for moderne kunst med værker af fx Picasso og Miro, og så er der selvfølgelig Chopins værelse med klaver og andre ejendele.

  Klosteret La Real Cartuja i Valldemossa hvor Chopin og George Sand tilbragte vinteren 1838-39 - Alt om Mallorca af Rejstilmallorca.dk
  Klosteret La Real Cartuja i Valldemossa hvor Chopin og George Sand tilbragte vinteren 1838-39. Billede: Photo 135189547 © Marius Dorin Balate | Dreamstime.com

  Kirken i Valldemossa – Església de Sant Bartomeu

  Den gotiske sognekirke Sant Bartomeu tårner sig op over hustagene i Valldemossa. Den blev konstrueret i det 13. århundrede, men den har gennemgået utallige ombygninger, og dens nuværende udseende svarer næppe til det oprindelige.

  Kirken har flere sidekapeller og er desuden dækket af et korshvælving. Klokketårnet blev indviet i 1935.

  Kunst i Valldemossa

  Foruden klostret La Real Cartuja findes også The Coll Bardolet Cultural Foundation. Fonden har primært til formål at bevare og udstille værker af Josep Coll Bardolets (1912-2007). Bardolets levede i Valldemossa fra 1944 og til sin død.

  Førstesalen i bygningen rummer en permanent udstilling af Bardolets malerier, der mest er landskaber på Mallorca, stilleben og ikke mindst hans velkendte mallorcinske folkedansere.

  Anden sal byder på skiftende udstillinger, stueetagen kan have forskellige kulturtilbud såsom koncerter eller konferencer og i gårdhaven er et amfiteater.

  Michael Douglas og Valldemossa

  Den amerikanske skuespiller Michael Douglas har siden 1990 haft sin jævnlige gang og sommerresidens S’Estaca i Valldemossa. Huset er fra 1860’erne, og hele grunden er på omkring 200 hektar, grundlagt af Ærkehertug Ludwig Salvator fra Østrig, som måske var en af de første forkæmpere for bevarelse af Mallorcas unikke natur og dyreliv.

  Douglas-familien har igennem årene haft gæster boende så som Tom Cruise, Nicole Kidman og Jack Nicholson. S’Estaca består af 7 forskellige bygninger og rummer 10 soveværelser. På grunden, der ligger isoleret på bjergsiden med Middelhavet forneden, er derudover også vinmarker og en olivenplantage.

  I år 2000 startede Douglas “Costa Nord” – et kulturcenter med fokus på et bæredygtigt Valldemossa. I skrivende stund er Costa Nord dog lukket. Igennem årene har Douglas- familien stået som noget helt særligt for byen og givet Valldemossa en international opmærksomhed og klasse.

  I 2014 blev S’Estaca dog sat til salg, men på trods af adskillige prisnedslag blev ejendommen taget af markedet igen i 2020. Så hvem ved, måske du støder ind i en Hollywoodstjerne, når turen går til Valldemossa.

  Michael Douglas og Valldemossa er knyttet sammen siden 1990 - Alt om Mallorca af Rejstilmallorca.dk
  Den amerikanske skuespiller Michael Douglas har siden 1990 haft sin jævnlige gang og sommerresidens S’Estaca i Valldemossa. Billede: Photo 38318640 © blurf | Dreamstime.com

  Monestir de Miramar og Son Marroig

  Klosteret Miramar rummer et lille museum med kunstværker og en have med spektakulær udsigt til Middelhavet. Det har tilhørt forfatter og missionær Ramon LLull (1232-1315), som skabte stedet for at konvertere hedninge til Kristendommen. Langt senere i historien har Ærkehertug Ludwig Salvator ejet stedet.

  Om end Mueso de Son Marroig ligger i nabokommunen Deiá, så er det også et besøg værd. Son Marroig er et palæ, der nu fungerer som museum dedikeret til Ludwig Salvator og udstiller nogle af hans personlig ejendele såsom møbler, malerier, kort og tegninger.

  Son Marroig tilbyder bryllupsceremonier. Fra grunden er der en malerisk havudsigt, og der er også skema over solnedgangstiderne.

  Vandreture fra Valldemossa

  Da vi befinder os i bjergene er her rig mulighed for at få nogle kilometer i benene. Den berømte vandretur GR 221 – Ruta de Pedra en Sec (tørstensruten) følger stort set den historiske pilgrimsrute. Tørstensruten er i alt på omkring 140 km og løber i sin fulde udstrækning fra Andratx til Pollenca, og ruten slår også lige et smut forbi Valldemossa.

  De fleste, som vandrer i disse egne, går til Deiá. En tur på omkring 10 km. Hvis du vil prøve kræfter med vandring i Mallorcas natur anbefales det, at du sætter dig grundigt ind i ruter, har fodtøjet og proviant i orden og nok også trænet lidt hjemmefra.


  Efter Turen går til Valldemossa, kan du køre videre og besøge nogle af de andre byer i området, fx Sóller, Port de Sóller eller den lille, skønne Deiá.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.

  Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.

  Følg os på sociale medier

  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.

  Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  Topbilledet til artiklen Turen går til Valldemossa : Photo 94602160 © Martinmates  |  Dreamstime.com

  - Partner-
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen - forfatter til rejseartikler om Mallorca - boligejer i Palma siden 2009. Han skriver om alt mellem Mallorcas kultur og natur, fx vandring på Mallorca, Palmas byliv samt Mallorcas mad og vin. Admin. i Facebookgruppen "Danskere på Mallorca", Forfatter til diverse samtidsromaner.

  Partnere