Nu skal det handle om mad og de typiske retter i Mallorcas køkken. Måske giver det appetit til at prøve lidt af Mallorcas egnsretter, næste gang du besøger øen. Vi ser på forretter, hovedretter og lidt til den søde tand.
Sopa mallorquina – Mallorcas køkken starter med en suppe
Selvfølgelig har Mallorcas køkken en suppe, men som regel kan denne suppe spises med en gaffel. Der er altså tale om en “tør suppe”, der er lavet på en grøntsagsbaseret bouillon med løg, kål, peberfrugt og artiskok. Suppen bliver gerne serveret med meget tynde skiver landbrød til at suge den sidste væske.
Trampó
Trampó er en frisk salat, der gerne består af løg, grøn peber, tomat, olivenolie og salt. Der kan være eddike eller citron i, men dette er ikke så normalt i lige denne ret i Mallorcas køkken. Der ses også variationer, hvor denne salatbase er tilført tun, bønner eller blæksprutte.
Coca de trampó
Det ligner pizza, men er det ikke. Coca de trampó er et salt fladbrød lavet af mel, æg, olie, vand og salt, hvor på trampó-salaten bliver lagt, hvorefter det bages i ovnen. Salaten består gerne af peberfrugt, tomat, løg og paprika.
Der findes også variationer, hvor der kommer kød eller fisk på. Dette er en af specialiteterne i Mallorcas køkken, og de fleste bagere sælger dem – lige til at snuppe med på farten.
Empanadas
Empanada er en anden velkendt spise fra Mallorcas køkken. De er typiske i påskesæsonen, hvor traditionen er, at familier samler sig og spiser empanadas. Alle bagere har dem dog hele året.
Empanada består af en form for butterdej, der bliver formet som en lille skål, hvor i der gerne kommer ærter, løg og forskelligt kød og lukket til og så bagt i ovnen. Nemme lige at snuppe fra bageren som den hurtige snack.
Caracoles a la mallorquina
Kan du lide snegle? Så vil du nyde denne ret. Har du aldrig smagt snegle? Så prøv dem en gang, de er hverken farlige eller bider. Sneglene kommer i deres skal, og de er gerne ledsaget af kartofler og en velsmagende bouillon lavet af persille, hvidløg, fennikel, mynte og lidt chili.
Pa amb oli – når Mallorcas køkken skal være simpelt
”Brød med olie” er så simpelt og lækkert. Traditionelt bliver der brugt et stykke brunt brød, olie, modne tomater og lidt hvidløg.
Pa amb oli kommer med mange forskellige slags ”pålæg”, fx sobrasada – den mallorcinske smørepølse, ost fra Mahon, skinke, chorizo og sågar skaldyr. Det fungerer herligt som en forret, den lette frokost eller en sideret til et større måltid.
El tumbet
Denne ret er velegnet til vegetarer, da den består af grøntsager. Man kan sige, at nu viser Mallorcas køkken hele sin have frem. Kartofler, auberginer, grøn peberfrugt og hvidløg i en tomatsovs. Grøntsagerne bliver som regel stegt i olie og herefter samlet og serveret i en lerkrukke.
Retten kan også blive tilsat kød eller fisk, ellers er den det perfekte makkerpar til netop kød eller fisk.
El frito mallorquín
Denne ret har måske en af de ældste opskrifter i Mallorcas køkken. Det siges, at den blev tilberedt allerede i det 14. århundrede. Med så mange år på bagen findes der selvfølgelig mange varianter, men traditionelt set er El frito mallorquín en kombination af grøntsager fra haven kombineret med tern af svine- eller lammelever. Grøntsagerne kan fx være kartofler, forårsløg, ærter, fennikel, rød peberfrugt og hvidløg.
Arrós brut
Nu bliver Mallorcas køkken beskidt! Nej, selvfølgelig ikke, men retten kan oversættes til “snavset ris”.
Her er tale om en varm supperis, der gerne bliver tilberedt i en lergryde med kød, pølser, grøntsager og krydderier. Det er bouillonens mørke toner, der farver retten. Det er normalt at se mallorcinerne spise arrós brut med familien om søndagen.
Cocas dulces de Valldemossa
Mallorcas køkken har også en sød tand, og udover at Valldemossa er en smuk by, så er det også her, at disse kartoffelkager har sin oprindelse fra. Kartoffelkagerene er bløde og luftige, og mange dypper dem i kaffen eller den varme chokolade om vinteren.
Ensaïmada
Hvad er der med alle de pizzabakker hos bageren? Det er ensaïmada! Denne wienerbrødslignende kage er sammen med sobrasada nok to af de mest kendte produkter fra Mallorcas køkken. Ensamaïda går tilbage til det 17. århundrede, og findes også andre steder i verden.
Ensaïmada bliver lavet af vand, mel, surdej, æg, gær, sukker og svinefedt. Wienerbrødet kommer i mange forskellige størrelser og smagsvarianter. Der er den simple ensaïmada med flormelis på toppen, og så findes de med cremefyld af hvid eller mørk chokolade, nougat, græskar eller abrikos.
Smag for Mallorcas køkken
Har du fået smag for Mallorcas køkken og er du måske også interesserede i Mallorcas mange specialiteter eller Mallorcas herlige vin. Besøg også vores artikler om Mallorcas markeder og Markeder i Palma.
Rejs Til Mallorca foreslår
Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorca, offentlig transport, Biludlejning med rabat, lufthavnstransfer, hoteller, strande på Mallorca, byer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.
Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.
Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.
Læs mere om Rejs Til Mallorca her.
Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.
Følg os på sociale medier
Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.
Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.