Ferieøen Mallorcas historie
Mallorcas historie har et langt liv, inden turismens indtog i 1960’erne, og uden at starte en hel undervisningstime, så skader det jo ikke at blive klædt lidt på til sit ophold på palmeøen. Hvem ved, måske giver det anledning til at besøge Palmas katedral, se den romerske ruinby Pollentia, eller falde i staver over hvor gode de er til at stable sten, og har bynavne som Banyalbufar og Binissalem ikke noget arabisk over sig?
Mallorcas historie startede med en flok stenkastere
Mallorca er lidt større end Fyn og tilhører øgruppen Balearerne. Kigger man lidt i sprogets oprindelse, finder man, at ”Balear” kommer fra græsk og betyder at kaste. For her på øerne har man forsvaret sig mod angreb fra vandsiden ved at kaste og slynge med sten. Mallorca har nemlig altid været attraktiv, og som den største af de baleariske øer har den haft en vigtig position i handel og kontrol over Middelhavet, men også som simpel rasteplads, inden sejlturen gik videre.
De tidligste kulturer
Hvis vi bladrer godt og grundt tilbage i historien, så er Mallorca bosat af forskellige folk og kulturer i årene 4000 før Kristi til 123 før Kristi. Her er huleboere, Talayot, Fønikere, Grækere og Kartagere. Der er kun få rester fra denne lange periode, men fx Capocorb Vell i LLucmajor rummer resterne af stenhuse, ligesom der også findes ruiner i Arta.
Romerne
Omkring 123 før Kristi får Romerne kontrollen over Mallorca, og her findes straks flere monumenter. Fx i Pollenca ligger romernes Forum, teater og museum ”Monográfic Pollentia”. Det var romerne som bragte vindyrkning med sig til Mallorca, og her kan du læse lidt mere om Mallorcas vin.
Vandalerne
I 427 efter Kristi bliver Mallorca overtaget af Vandalerne. Det er et østgermansk folk, som ødelægger stort set alle romerske bosættelser og forfølger de kristne.
Det byzantinske rige
I 534 kommer Mallorca under Byzantinsk ledelse, og dette østromerske rige får Mallorca genkristnet, men øen ligger for langt fra Konstantinopel og er svær at beskytte mod Nord Afrikanske angreb af Maurere.
Vikingerne
Omkring 859 ankommer vikingerne til Mallorca. De kom via Atlanten og Middelhavet og nåede dermed den iberiske kyst og de baleariske. Vikingerne kom for at udplyndre og erobre værdier, de kunne tage med hjem.
Maurerne
Fra 902 og mere end 300 år frem sidder Maurerne på magten, og i denne del af Mallorcas historie er øen nu muslimsk. Resterne af deres moské ligger under katedralen i Palma, der også huser de arabiske bade, og kommer man forbi Banyalbufar – så læg mærke til de store terrasser, der er hugget ind i bjergsiderne til opdyrkning af afgrøder eller fald i svime over stensætningerne.
Genkristning af Mallorca
Omkring 1229 vinder Kong Jaume d. 1. af Aragonien kontrollen over øen, som en del af den generobring de kristne kongeriger gennemfører i denne periode, og som efterhånden får drevet Maurerne på flugt.
Katedralen i Palma
Jaume d. 1. sætter gang i byggeriet af Palmas Katedral La Seu i 1229 og i 1601 er katedralen færdig, næsten 400 år senere. I inskription i overliggeren til klokketårnet står; ”Der er ikke lavet noget tilsvarende i hele verden,” og når man befinder sig i Katedralens søjlerum, så giver den inskription mening. I denne periode skyder kirker, klostre og borge op på øen med deres karakteristiske sandstensfacader, og de er bestemt et besøg værd, om man er i Andratx, Arta eller Alcúdia.
Det spanske rige
Herefter har forskellige konger fra den Iberiske halvø magten over Mallorca, der i slutningen af det 15. århundrede bliver indlemmet i det spanske rige.
Den Spanske Borgerkrig
I starten af Den Spanske Borgerkrig (1936-1939) lægger øen igen landskab til heftige kampe i “Slaget om Mallorca” – b.la. med udgangspunkt i Port Pollencas militærbase. Under borgerkrigen bliver Mallorca vigtig for den nationalistiske marine, og som vi husker fra historietimerne, så ender krigen med, at Franco vinder magten i hele Spanien.
Palma lufthavn og turisternes ankomst
I 1960 starter et nyt stort kapitel i Mallorcas historie. Her bliver Palmas lufthavn bygget som et led i diktatorens strategi med at få udenlandske turister til bestemte områder i landet, og dermed penge i statskassen, men det er først ved hans død i 1975, at Spanien får det demokrati og den åbenhed, vi kender i dag.
Balearernes selvstændighed
1/3 – 1983 får Balearerne deres selvstændighed, og nu er første marts helligdag på øerne og “Balearernes dag” fejres især i Palma med madboder og kulturelle indslag. Læs hvordan denne dag bliver fejret – Balearernes dag på Mallorca.
- Balearerne består af Mallorca, Menorca, Formentera, Ibiza, Cabrera og Conillera.
- Både catalansk og spansk er officielle sprog.
- Spanien bliver medlem af EU i 1986.
- Mallorca har ca. 940.000 indbyggere og Palma de Mallorca ca. 456.088 (2020).
- “Museu de Mallorca” i Palma fortæller hele Mallorcas historie.
- Vil du vide mere om Mallorcas historie, kan du fx besøge Palmas museer.
- Her kan du lære mere om Mallorcas specialiteter eller Tapas på Mallorca.
Billeder til artiklen Mallorcas historie: Rejs til Mallorca
Rejs Til Mallorca foreslår
Husk at du bør følge Rejs Til Mallorca, hvis du vil lære mere om denne skønne ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca.
Vi hjælper dig med grundig viden om Mallorca og rejser til Mallorca. På vores side kan du læse om offentlig transport på Mallorca, Biludlejning på Mallorca med rabat og lufthavnstransfer.
Vi har et helt tema om de mange imponerende Golfbaner på Mallorca, ligesom vi har beskrevet shopping i Palma og vandring på Mallorca.
Læs også om hoteller på Mallorca eller ferieboliger på Mallorca, inden du booker din rejse. Vi har beskrevet mange af de lækre strande på Mallorca, Mallorcas kultur, interessante udflugter på Mallorca, Mallorcas byliv og alt andet, du har brug for at vide om Mallorca.
Vi beskriver Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER, CALVIÀ og ALCÚDIA. Af andre større ferie- og badebyer vil vi gerne fremhæve Palmanova, Magaluf og Playa de Palma. Vi har også besøgt og beskrevet mange af de mindre byer såsom Valldemossa, Petra, Artá og Deiá, og på vores side for Mallorcas byer kan du læse om endnu flere.
Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca. Her er tale om et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.
Læs mere om de dygtige kræfter bag projektet i om Rejs Til Mallorca.
Mallorca Bolig af Rejs Til Mallorca
Mallorca Bolig hjælper dig med at finde dygtige og troværdige samarbejdspartnere inden for bolighandel, forsikring, lån og jura. Vi hjælper dig med al vigtig information om Mallorca.
Tilmeld dig Mallorca Bolig gratis, hvis du leder efter bolig på Mallorca, uanset om du købe, sælge eller leje bolig på Mallorca. Vi kan også hjælpe dig med at få de rette forsikringer på Mallorca til dig, din familie og jeres ejendele. Ydermere kan vi hjælpe med juridiske forhold på Mallorca.
Læs Alt om bolighandel på Mallorca, det juridiske ved boligkøb og hvordan boligsalg på Mallorca foregår. Tag også et kig på vores andre artikler i serien om Mallorca Bolig, hvor du fx kan læse køb en lejlighed i Palma, køb en finca på Mallorca eller køb en bolig i Sóller.
Følg os på de sociale medier
Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab.
Følg os også på Instagram.
Du kan også benytte dig af vores Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser af vores brugere.
Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.