Billeje

Transfers

Hotel

Mere
  ForsideKulturMallorcas historie

  Mallorcas historie

  Ferieøen Mallorcas historie

  Mallorcas historie har et langt liv, inden turismens indtog i 1960’erne, og uden at starte en hel undervisningstime, så skader det jo ikke at blive klædt lidt på til sit ophold på palmeøen. Hvem ved, måske giver det anledning til at besøge Palmas katedral, se den romerske ruinby Pollentia, eller falde i staver over hvor gode de er til at stable sten, og har bynavne som Banyalbufar og Binissalem ikke noget arabisk over sig?

  Mallorcas historie startede med en flok stenkastere

  Mallorca er lidt større end Fyn og tilhører øgruppen Balearerne. Kigger man lidt i sprogets oprindelse, finder man, at ”Balear” kommer fra græsk og betyder at kaste. For her på øerne har man forsvaret sig mod angreb fra vandsiden ved at kaste og slynge med sten. Mallorca har nemlig altid været attraktiv, og som den største af de baleariske øer har den haft en vigtig position i handel og kontrol over Middelhavet, men også som simpel rasteplads, inden sejlturen gik videre.

  castell bellver palma

  De tidligste kulturer

  Hvis vi bladrer godt og grundt tilbage i historien, så er Mallorca bosat af forskellige folk og kulturer i årene 4000 før Kristi til 123 før Kristi. Her er huleboere, Talayot, Fønikere, Grækere og Kartagere. Der er kun få rester fra denne lange periode, men fx Capocorb Vell i LLucmajor rummer resterne af stenhuse, ligesom der også findes ruiner i Arta.

  Romerne

  Omkring 123 før Kristi får Romerne kontrollen over Mallorca, og her findes straks flere monumenter. Fx i Pollenca ligger romernes Forum, teater og museum ”Monográfic Pollentia”. Det var romerne som bragte vindyrkning med sig til Mallorca, og her kan du læse lidt mere om Mallorcas vin.

  Vandalerne

  I 427 efter Kristi bliver Mallorca overtaget af Vandalerne. Det er et østgermansk folk, som ødelægger stort set alle romerske bosættelser og forfølger de kristne.

  Det byzantinske rige

  I 534 kommer Mallorca under Byzantinsk ledelse, og dette østromerske rige får Mallorca genkristnet, men øen ligger for langt fra Konstantinopel og er svær at beskytte mod Nord Afrikanske angreb af Maurere.

  Vikingerne

  Omkring 859 ankommer vikingerne til Mallorca. De kom via Atlanten og Middelhavet og nåede dermed den iberiske kyst og de baleariske. Vikingerne kom for at udplyndre og erobre værdier, de kunne tage med hjem.

  Maurerne 

  Fra 902 og mere end 300 år frem sidder Maurerne på magten, og i denne del af Mallorcas historie er øen nu muslimsk. Resterne af deres moské ligger under katedralen i Palma, der også huser de arabiske bade, og kommer man forbi Banyalbufar – så læg mærke til de store terrasser, der er hugget ind i bjergsiderne til opdyrkning af afgrøder eller fald i svime over stensætningerne.

  Genkristning af Mallorca

  Omkring 1229 vinder Kong Jaume d. 1. af Aragonien kontrollen over øen, som en del af den generobring de kristne kongeriger gennemfører i denne periode, og som efterhånden får drevet Maurerne på flugt.

  katedralen i palma

  Katedralen i Palma

  Jaume d. 1. sætter gang i byggeriet af Palmas Katedral La Seu i 1229 og i 1601 er katedralen færdig, næsten 400 år senere. I inskription i overliggeren til klokketårnet står; ”Der er ikke lavet noget tilsvarende i hele verden,” og når man befinder sig i Katedralens søjlerum, så giver den inskription mening. I denne periode skyder kirker, klostre og borge op på øen med deres karakteristiske sandstensfacader, og de er bestemt et besøg værd, om man er i Andratx, Arta eller Alcúdia.

  Det spanske rige

  Herefter har forskellige konger fra den Iberiske halvø magten over Mallorca, der i slutningen af det 15. århundrede bliver indlemmet i det spanske rige.

  Den Spanske Borgerkrig

  I starten af Den Spanske Borgerkrig (1936-1939) lægger øen igen landskab til heftige kampe i “Slaget om Mallorca” – b.la. med udgangspunkt i Port Pollencas militærbase. Under borgerkrigen bliver Mallorca vigtig for den nationalistiske marine, og som vi husker fra historietimerne, så ender krigen med, at Franco vinder magten i hele Spanien.

  Palma lufthavn og turisternes ankomst

  I 1960 starter et nyt stort kapitel i Mallorcas historie. Her bliver Palmas lufthavn bygget som et led i diktatorens strategi med at få udenlandske turister til bestemte områder i landet, og dermed penge i statskassen, men det er først ved hans død i 1975, at Spanien får det demokrati og den åbenhed, vi kender i dag.

  Balearernes selvstændighed

  1/3 – 1983 får Balearerne deres selvstændighed, og nu er første marts helligdag på øerne og “Balearernes dag” fejres især i Palma med madboder og kulturelle indslag. Læs hvordan denne dag bliver fejret – Balearernes dag på Mallorca.


  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen - forfatter til rejseartikler om Mallorca - boligejer i Palma siden 2009. Han skriver om alt mellem Mallorcas kultur og natur, fx vandring på Mallorca, Palmas byliv samt Mallorcas mad og vin. Admin. i Facebookgruppen "Danskere på Mallorca", Forfatter til diverse samtidsromaner.

  Partnere