Billeje

Transfers

Hotel

Mere
  ForsideKulinariskMallorcas specialiteter

  Mallorcas specialiteter

  Hvilke fødevarer er Mallorca kendt for? Ja, hvorfor rejser turister hjem med noget, der ligner pizzaæsker i stakkevis? Hvis du vil smage på lidt af Mallorcas sjæl, så skal du prøve deres marmelade, wienerbrød, pølse eller vin. Her kommer en introduktion til nogle af Mallorcas specialiteter, der kan være den autentiske souvenir.

  Ensaïmada – den mest eftertragtede af Mallorcas specialiteter

  Lad os starte med pizzabakkerne. De er fra Mallorcas bagere og indeholder en form for wienerbrød, eller rettere sagt et sødt, blødt brød gerne overstrøet med flormelis.

  Ensaïmada kommer i mange størrelser, og det kræver lidt tålmodighed at bage, da dejen gerne skal hæve af flere omgange. Den traditionelle udgave indeholder svinefedt (saïm på catalansk).

  Ensaïmada kommer også med fyld, fx vaniljecreme, græskar-marmelade eller chokolade, men mange mallorcinere spiser den i klassisk version, hvor de trækker det bløde brød i strimler og dypper det i kaffen eller den varme chokolade.

  Sobrasada – når Mallorcas specialiteter er en pølse 

  Lavet på gris og godt krydret med paprika gør, at den mallorcinske pølse – Sobrasada – er en smule stærk. Dens tekstur er måske lidt anderledes, end vi er vant til, da den er blød og smørbar. Nogle gange kommer Sobrasada i det klassiske runde og lange pølse-udseende, andre gange i en mere sammensnøret form.

  Sobrasada er perfekt til at smøre på lidt ristet brød måske med en stribe af den lokale honning.

  Gori de Muro – kiks til de søfarende

  Disse lokalproducerede små buttede kiks var oprindelig meget populære blandt de søfarende i Middelhavet, ligesom vi måske kender det med beskøjter.

  Den mallorcinske version kommer i flere udgaver, fx med fuldkorn, rosmarin eller olivenolie.

  Gori de Muro danner tit basen for en hurtig snack med ost, skinke eller lidt pølse.

  Mallorca bugner med specialbutikker - Alt Om Mallorca af Rejstilmallorca.dk
  Mallorca bugner med specialbutikker, som er med til at fremme øens kulinariske oplevelser.

  Marmelade fra Sóller

  Man kan ikke nævne Mallorcas specialiteter uden at komme ind på appelsiner og citroner, og vupti så er vi jo pludselig i Sóller-dalen. Disse citrusfrugter kan selvfølgelig købes på mange markeder og i diverse supermarkeder, men der bliver også lavet en meget autentisk marmelade i Soller, og produkterne findes overalt på øen, fx Fet a Sóller.

  Etiketten indikerer, om der er tale om Taronja/appelsin eller Llimona/citron.

  Her kan du læse mere om den spændende by Sóller.

  Mallorcas urtelikør

  Nu til de alkoholiske drikke. Mallorcas urtelikør kommer i mange udgaver og former. Det  mest kendte mærke er nok Túnel, men der findes mange andre producenter af denne version af Mallorcas specialiteter.

  Disse urtelikører kan indeholde citronmelisse, timian, rosmarin, appelsin, kamille, fennikel og anis. Ja, kombinationerne er utallige, og de forskellige producenter fremstiller som regel en sød, halv-sød og tør variant.

  Alkoholprocenten ligger gerne mellem 22-30 % og er perfekt med et par isterninger, og så er det bare i gang med at dufte urterne frem.

  Mallorcas vin

  Meget vinproduktion er centreret omkring Binissalem og Santa Maria del Cami. Fælles for mange af de mallorcinske røde er, at de tit indeholder de lokale druer Callet og Manto Negre, og de er gerne blandet sammen med mere kendte druer som Syrah, Merot eller cabinet Sauvignon, hvilket tit giver en spændende vin bestående af noget kendt og noget ganske nyt og fremmede.

  Nogle af de kendte vinhuse er Maciá Batle, Ánima Negra og Bodegas Ribas, men der er rigtig mange vinhuse på Mallorca, og derfor har vi skrevet en introduktion til Mallorcas vin.

  Det er altid en sikker vinder at bringe et par flasker vin med hjem til familie og venner. Læs mere om mad og vin på Mallorca.

  Mallorca og brandy

  Nu til de lidt stærkere sager. Det er svært at adskille brændevin og brandy, men som regel er brandy lagret ½ – 1 år på fad. Brandy er altid tør, kan både komme i lys og mørk farve, og indeholder som regel 38-45% alkohol.

  På Mallorca findes fx den alsidige Bodegas Suau, der både producerer rom og gin, men som nok er mest kendt for deres brandy.

  Mallorcas specialiteter handles oftest på markeder - Alt Om Mallorca af Rejstilmallorca.dk
  Der handles ofte mange af Mallorcas specialiteter på de mange markeder på øen.

  Markeder bugner af Mallorcas specialiteter 

  Mallorcas markeder finder du et hav af lokale produkter. Fx bliver der dyrket mandler af høj kvalitet. Det er ligeledes på markederne, at du lettest støder på de lokale oliven eller deres fine olivenolie.

  Det er også på Mallorcas markeder, at du lettest finder lokale produkter såsom honning, salt, krydderier, urter, madeddike og diverse tørrede frugter.

  Læs også om Mallorcas Køkken og om Tapas på Mallorca.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.

  Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.

  Følg os på sociale medier

  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.

  Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen - forfatter til rejseartikler om Mallorca - boligejer i Palma siden 2009. Han skriver om alt mellem Mallorcas kultur og natur, fx vandring på Mallorca, Palmas byliv samt Mallorcas mad og vin. Admin. i Facebookgruppen "Danskere på Mallorca", Forfatter til diverse samtidsromaner.

  Partnere