Er det tid til tapas på Mallorca, men hvilke skal du vælge? Tapas kommer i mange udgaver, og her er en simpel introduktion til nogle af de mest kendte.
Tapas på Mallorca, men hvad betyder tapas?
Tapa betyder låg. Det menes, at denne spise har fået sit navn, fordi tyndt skinke eller brød i gamle dage blev brugt som låg for at holde insekter væk fra bargæstens glas.
Selv om de fleste menukort er oversat til engelsk eller tysk, kommer alt ikke altid med i oversættelsen, når det handler om Tapas på Mallorca. Fx bliver Albóndigas tit bare til meatballs, men hvilke kødboller er der tale om? Ja, det er bestemt ikke farmors frikadeller, og hvad er pimientos de padrón eller dátiles con bacon???
Tortilla – en af de kendte tapas på Mallorca
Her kan alle være med. Kartoffelomelet. Den var nem, men pas på, for restauranter skændes om der skal løg i eller ej? Og nogle restauranter ynder hælde spinat eller chorizo i deres tortilla. Og hvordan skal kartoflerne tilberedes? Skal de koges i en gryde eller steges i olie på panden? Det giver forskellige smagsoplevelser.
De kogte kartofler kan gøre tortillaen lidt mere let, men der er risiko for at den går i mod det tørre eller melede. De stegte kartofler gør tortillaen mere tung, men giver også en fyldigere smag.
Patatas bravas
Braserede kartofler. Hvis du har prøvet tortillaen lidt rigeligt, så er de patatas bravas en herlig kartoffel-tapas. Retten kommer gerne i en tomatsovs med paprika og lidt chili.
I Danmark er kartofler som regel tilbehør til en ret, men her kommer de som en tapas i sig.
Patatas alioli – en simpel tapas på Mallorca
Kartofler i hvidløgsmayonnaise. Hvis det er strøjet lidt grønne urter ud over, så er der gerne persille. Det er en tapas på Mallorca, der er nem at blive forelsket i, måske også fordi den minder lidt om vores kolde kartoffelsalat. Patatas alioli er simpel i sin opbygning, den er god at dele, og de kogte kartofler fungerer fint mod mayonnaisen.
Nogle restauranter kan finde på at fritere kartoflerne, hvilket kan gøre det til en meget tung spise.
Gazpacho
Denne kolde grøntsagssuppe er faktisk at spise i varmen. Den kommer i mange udgaver, men traditionelt bliver den lavet af blendet tomat, agurk, grøn peberfrugt, løg, hvidløg, olie og eddike. I mange opskrifter er der også lidt tørt, hvidt brød.
Ethvert supermarked sælger grøntsagssuppen på karton, og der findes mange gode producenter, om end de bedste nok er de hjemmelavede.
Albóndigas
Jo, det er kødboller, så langt så godt, men de bliver gerne serveret i en tomatsovs, og kødbollerne kan indeholde forskellige krydderier og fx også lidt chorizo. Det er så at sige en rigtig mandespise, her får du virkelig lagt en bund. Så er du sulten, så vælg denne tapas på Mallorca.
Gambas al ajillo
Rejer i hvidløg. Okay, rejerne er måske ikke nok til at udgøre en hovedret, men det gør ingen tapas alene. Som regel bliver retten serveret i en lille brun lerskål, hvor rejerne svømmer i olie og hvidløg – lige til at fiske op. De grønne urter er gerne persille og det røde lidt chili.
Croquetas
Kroketterne kan indeholde alt muligt, og disse små sprøde hapsere er altid nemme at gå til – især hvis de lige får et frisk strejf citron.
Her kan køkkenet vise, om det er traditionelt og serverer kroketter med skinke (croquetas de jamon), kylling (pollo) eller torsk (bacalao). Hvis køkkenet er lidt mere eksperimenterende, så kan kroketterne indeholde andre slags fisk, blå ost, grøntsager eller diverse skaldyr.
Ensaladilla rusa
Denne russiske salat er noget anderledes end den rødbedeversion, vi kender i Danmark. Retten har en del år på bagen, hvorfor den kommer i mange udgaver.
Salaten minder faktisk mere om vores kolde kartoffelsalat, men i den spanske tapas indgår der gerne tun og finthakkede grøntsager såsom gulerødder, kartofler og ærter. Foruden tun og mayonnaise har ensaladilla rusa også hakkede æg og grønne oliven.
En tapas der fungerer godt til en stykke brød og en lille øl. Prøv den næste gang du skal ud og have tapas på Mallorca.
Pimientos de padrón
Små stegte grønne pebrefrugter med salt. Mange ser dem ligge i restaurantens køledisk og frygter, det er stærke chilier. Det er det ikke, du kan dog godt være heldig at få en, der prikker lidt på tungen.
Rå er de små grønne pebre bitre, men når de bliver stegt kommer sødmen frem. Det er en fantastisk tapas at dele henover bordet, og der er sjældent nok i en tallerken.
Dátiles con bacon
Dadler svøbt i bacon. Det er måske ikke sådan, vi plejer at bruge bacon, men de søde dadler mod det salte kød fungerer fantastisk. Det er er sådan en tapas, hvor du hele tiden lige tager den sidste.
Champiñones al ajillo
Champignoner i hvidløg – det spiller. De bliver tit serveret med persille, jo større stykker svampene kommer i, des mere bid plejer de at have. Denne enkle spise går nemt ind i det store tapasbord, fordi den både står godt til de kødfulde og de kartoffelprægede tapas.
Pinchos
Mange som går ud for at spise tapas på Mallorca, går faktisk ud og spiser pinchos. Lidt forsimplet sagt er pinchos baskernes svar på tapas. Men hvor tapas som regel er en lille del af en større ret, er pinchos serveret som en selvstændig “miniret” med en tandstik igennem, oftest på en skive brød. Men pinchos kan også kun være pålægget, der så er holdt sammen af tandstikken. (Pinchar = at stikke/spidde)
Pinchos spises gerne som en forret ledsaget af et glas vin eller øl. Det kun fantasien og det rent praktiske i at stable pålægget, der sætter grænsen for, hvordan de bliver præsenteret. Pinchos består gerne af fisk, fyldte peberfrugter, kroketter, tortilla, ost, pølse eller skaldyr.
Bestiller du mange forskellige slags pinchos, så gem tandstikkerne, så tjeneren bagefter kan se, hvor mange du har spist.
Tit bruges pinchos som en del af det sociale samvær mellem venner. Det er normalt, at grupper går fra den ene bar til den anden. De drikker et glas og deler nogle pinchos imellem sig, og så videre til den næsten bar.
Alene i Palma er der ifølge tripadvisor over 200 restauranter, der serverer Tapas.
Søger andre informationer end Tapas på Mallorca, så meld dig ind i vores store Mallorca-fælleskab på Facebook – Danskere på Mallorca, hvor der er stor mulighed dele og få viden om Mallorca.
Kan du godt lide spansk mad kan du læse lidt om Mallorcas mange specialiteter eller Mallorcas køkken og deres egnsretter, og selvfølgelig skal der lidt af Mallorcas herlige vin til.
Rejs Til Mallorca foreslår
Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorca, offentlig transport, Biludlejning med rabat, lufthavnstransfer, hoteller, strande på Mallorca, byer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.
Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.
Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.
Læs mere om Rejs Til Mallorca her.
Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.
Følg os på sociale medier
Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.
Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.