Billeje

Transfers

Hotel

Mere

  Mallorca

  Mallorca – Danskernes foretrukne ferie ø

  Rejs til Mallorca handler kun om Mallorca – øen så mange danskere elsker. Små tre timers flyvning fra København ligger den så velkendte ferieø, der må være et af de mest besøgte udenlandske feriemål for danskere. Det skyldes ikke kun den korte flyvetid, men lige så meget hvordan Mallorca er vokset i danskernes bevidsthed gennem årtier.

  Men mange har også været på besøg i tidernes morgen, da øen måske stod for en lidt anden “feriekultur” end nu. Man møder stadigt danskere, som spørger ind til, om Mallorca ikke er sådan en ø med grisefester og nattefester.

  Ærligt var det jo nok sådan mange af os først lærte øen at kende op gennem det sidste halve århundrede, før vi nåede til de store ændringer.

  Læs om mere Mallorcas historie

  Spies Rejs og Vær Glad

  Begrebet opfundet af Simon Spies til Spies Rejser i det forrige århundrede: Spies, Rejs og vær glad – Var jo nok meget sigende for, hvordan vi danskere indtog øen for 20-30-40-50 år siden. Vi valfartede på billige rejser til øen, boede på middelmådige hoteller og så startede festen. For når et måltid kostede 10-15 kroner og en øl en krone, så var det til at overkomme.

  - Partner-

  Det gav også Mallorca et mindre flatterende ry, men heldigvis så den lokale regering da også, hvor det kunne bære hen. Så på et tidspunkt begyndte en fornyelse, de gamle og slidte hoteller blev revet ned og erstattet med nye med en bedre kvalitet.

  Men folk glemmer ikke lige sådan, hvordan det var. Men man kan roligt sige, at de sidste 20 år har Mallorca fremstået som et feriemål, hvor man gik mere og mere op i familien, aktiviteter og oplevelser, samt en noget bedre kvalitet.

  Mallorca i dag er noget helt andet

  Fra at have haft ry for masseturisme er Mallorca i dag ekstrem alsidig. Ja, faktisk svær at sætte i bås med få ord. Alt efter, hvor man lige rejser hen på øen, kan man få alle mulige indtryk.

  Her er selvfølgelige stadigt familier, som har købt en uge eller to i sommerferien på et af de store strandhoteller – måske med all inclusive, ligesom grupper af unge mennesker dukker op for at fejre en polterabend.

  Men tag et kig på landevejene eller i bjergene, her suser cykelturisterne rundt – gerne i udkanten af sæsonen, hvor vejret er mildt. På landejendomme bliver der afholdt yoga retreats med juicekur og meditation, og så er der alle de rejsende, som holder af at klatre, dykke eller stå på et surfboard.

  - Partner -

  De velhavende bor nok stadig på de femstjernede hoteller eller en lejet yacth, og de spiser på øens Michelin restauranter, men Mallorca har også plads til familier, der går med rygsæk igennem bjergkæden Tramuntana for at overnatte på vandrehjem. Ligesom det unge par, som er ude i Europa for første gang på egen hånd, også finder sig godt til rette på palmeøen. For her lærer alle hurtigt at komme rundt til badebugter og bjerglandsbyer ved hjælp af Mallorcas offentlige transport.

  Store som små byer har deres højtider og arkitektur, som de har haft i hundredevis af år. Ja, historiens vingesus er til at få øje på alle vegne. Nogle byer er måske vokset i størrelse med årene, men sandstensfacaderne er bevaret, og kirkerne står centralt placeret på torvet som det gamle mødested, og de byder både lokale og turister velkommen indenfor i det svale kirkerum, selv om kirkens indflydelse på samfundet nok ikke er så stærk længere.

  Og ude på landet dukker små og store vingårde op, mens andre har dyrket vin her i årtier. De lokale produkter bliver afsat til turisterne, der gerne vil give lidt ekstra til det mallorcinske landbrug eller til den lokale kunsthåndværker, fordi her er tale om god kvalitet. Læs f. eks. om danske Søren Svenningsens vingård BiniVista.

  Men Mallorca – som et stykke natur midt ude i Middelhavet – er også under et pres pga. den store tilstrømning af turister. Tænk bare på vandforbruget til pools på en til tider tør ø. Ja, det kan kræve vand sejlet ind fra fastlandet i store tankskibe. Madspildet er noget alle går op i, og så er der badevandskvaliteten, den bliver målt, vejet og diskuteret, og heldigvis også gjort noget ved med modernisering af spildevandssystemer. Ligeledes er affaldssortering et tema, der bliver taget alvorligt med store bøder for at efterlade sit affald de forkerte steder.

  Alt sammen tiltag så Mallorca i mange år frem også kan byde turister velkommen til en fin strand, en historisk vandresti og en ren by.

  Mallorca i fremtiden – bæredygtig turisme

  Ingen tvivl om at Mallorca har ændret sig gennem årtierne. Men Mallorca er ikke en ø, der står stille og hviler i sin egen succes. Historien har nok lært regeringen, at det gælder om at være et skridt foran for fortsat at kunne konkurrere og tiltrække turister. Det er jo en væsentlig del af deres levebrød.

  - Partner-

  Fremtiden byder nok på endnu mere udvikling, og retningen går imod bæredygtig turisme og et større fokus på natur- og kulturoplevelser. Der vil altid være turister, som har det fint med en uge eller to ved en pool, men mange vil også være aktive på ferien. De vil op på en på cykel, ud i en båd eller trave i bjergene i et par vandrestøvler. Og der kommer nok flere vinturister som interesserer sig for Mallorcas vin, folk med sult efter high-end gastronomi og så er der alle de rejsende, der søger sjælero og fordybelse i bjergene eller på fredelige landejendomme.

  Fra regeringens side er der et stort ønske om at udvide turistsæson og derved fordele turisterne ud over flere måneder. For selv om vintermånederne måske ikke taler for strandture og solbadning, så er øens milde klima med 12-18 grader de fleste vinterdage, fortsat et langt bedre miljø for udendørsidræt end det koldere nord, og fx Palma gør meget for at tiltrække turister i vintermåndernes højtider med julelys og Shopping i Palma.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den smukke ø, og få det bedste ud af din ferie. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, bjerge, interessante udflugter og alt du skal vide om din foretrukne ferieø.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere.

  Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller rabat på alle Viva hoteller samt ikke mindst rabat på Senses hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Følg os på sociale medier
  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram .

  Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  Denne artikel er skrevet i samarbejde med Stinus Olesen.

  Billede: 82350416 /  © Artesiawells | Dreamstime.com

  - Partner-
  Jan Amtrup
  Jan Amtrup
  Fastboende Mallorca ekspert med + 25 års erfaring i udvikling og drift af onlinemedier samt redaktionelt arbejde. Uddannet i Marketing & PR, Virksomhedsøkonomi og Turisme. Har udforsket Mallorca siden 1980 med research og ophold i alle områder, boet på hundreder af hoteller og besøgt tusindvis af restauranter.

  Partnere