Billeje

Transfers

Hotel

Mere
  KulturGadekunstPalmas gadekunstnere

  Palmas gadekunstnere

  Her behøver du hverken købe billet eller have en universitetsgrad i kunsthistorie. Palmas gadekunstnere er alle vegne, og de er for folket.

  Nogle besøgende stopper op et øjeblik, tager et billede, lægger en mønt og driver så videre i byen. Andre ryster bare på hovedet. Palmas gadekunstnere lever et hårdt liv, til tider er myndighederne efter dem, men nogle er også kommet på galleri eller blevet præmieret på landsdækkende tv.

  palmas gadekunstnere

  Palmas gadekunstnere er mere end blot ballonpustere på flugt

  Når du slentrer rundt i den gamle bydel, kan du ikke undgå at støde ind i Palmas gadekunstnere. Her er musikanter, mimere og karikaturtegnere. En sidder og bøjer ståltråd om til fabeldyr lige til at hænge i halskæden. En anden maler på en dåse, en teglsten eller bare på en gammel avis.

  Fælles for alle af Palmas gadekunstnere er, at de håber at få en mønt fra de forbipasserende. Nogle ballonpustere lugter nok lidt af sprit, og de er måske også lidt hurtigt væk igen, da de ikke har licens til at optræde, og nok heller ikke kan betale bøden med deres ballonpusterløn.

  Operasangerinde fra gaden til live-tv

  Generelt er kvaliteten af Palmas gadekunstnere nok en smagssag, men du kan fx opsøge dem omkring Plaza Mayor, Sant Miguel, katedralen og Parc de la Mar. Og ja, hvem har ikke overvejet at købe en akvarel med hjem fra sin udlandsrejse? Eller siddet og spist tapas og lyttet til guitaristen og hans flamencospil, og tænkt den fyr kan sgu noget?

  Og måske har netop en af disse kunstnere potentiale til at blive opdaget? Ligesom operasangerinde Naida, enke og hjemløs, hun havde stået og sunget i 15 år på Sant Miguel, og så lige pludselig var hun på landsdækkende tv og med i sangkonkurrencen La Voz Senor. Og hun vandt!

  Butiksskodderne – det nye sted for Palmas gadekunstnere

  Hvis du går rundt i Palma, inden byen vågner eller på en af Spaniens mange helligdage, vil du opdage, at flere og flere af de små erhvervsdrivende har malet deres butiksskodder. Mange af skodderne er så dekorative, at de forbipasserende må have et foto med hjem, og nogle butikker har endda fået mallorcinske kunstnere til at lave værker på deres skodder, og dermed får byen et liv, selv når den er lukket.

  streetart palma Sa Gerriera – når muren er det store lærred

  I nogle kvarterer som fx omkring Sindicato, dens sidegader og i Sa Gerriera kvarteret kan du se gadekunst af en helt anden slags. Her har Palmas gadekunstnere været forbi med spraydåser og maling, og lærredet kan være en forladt bygning, en el-boks eller sågar et vejskilt.

  Om end denne kunstform kan have et kort liv, da den både lever på kanten af det lovlige og hurtigt kan blive malet over af et nyt værk, så er der flere af Palmas gadekunstnere, som er startet i disse gader og sidenhen kommet ind på galleri, fx SOMA og Me Lata. Af og til har Ratacorner nogle af deres værker, og om end butikken egentlig startede som en boghandel byder Ratacorner på alt muligt indenfor kunstens genrer.

  Når aftenen lægger sig over Sa Gerriera kvarteret, slæber de mallorcinske pensionister deres stole ud i gaderne. Her deler de en øl og snakker om løst og fast, mens de er omgivet af den hippe streetart. Men skynd dig, for snart er de gamle bygninger renoveret, og alt der er tilbage af Palmas eksperimenterende vægkunst, er blot et foto på mobilen.


  Vil du vide mere om Palma by, så har vi her en større generel guide til Palma, og hvis du har fået blod op på tanden på mere kunst og kultur i Palma, kan du læse om Palmas museer, her er noget for en hver smag, og et af byens museer er ovenikøbet gratis.
  Du kan også læse om Palmas markeder, Palmas teatre eller Palmas seværdigheder.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den smukke ø, og få det bedste ud af din ferie. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, bjerge, interessante udflugter og alt du skal vide om din foretrukne ferieø.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere.

  Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller rabat på alle Viva hoteller samt ikke mindst rabat på Senses hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Følg os på sociale medier
  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram .

  Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen er forfatter til rejseartikler om Mallorca. Han er kommet på Mallorca i mere end 20 år og har været boligejer i Palma siden 2009, hvorigennem han har oparbejdet en omfangsrig ekspertise indenfor Mallorcas kultur, natur og traditioner. Derudover har han specifik viden om vandring på Mallorca, Palmas kultur og Mallorcas gastronomi. Han er administrator af facebookgruppen "Danskere på Mallorca", forfatter til diverse samtidsromaner samt professionsbachelor i fysioterapi.
  PARTNERE spot_img
  PARTNERE spot_img