Billeje

Transfers

Hotel

Mere

  Palmas skytshelgen Sant Sebastiá

  Lige når du tror, ​​at julen er passeret, nytår er skudt ind og de tre hellige konger er draget videre på deres kameler, så går Mallorca atter i festtilstand. Denne gang er det tid til at fejre Palmas skytshelgen Sant Sebastià, og dette er ikke en festival for sarte sjæle.

  Fejringen af Palmas skytshelgen Sant Sebastiá er i januar

  Fejringen sker hvert år i januar, og er som regel en ugelang fest, der gerne kulminerer den 19. januar, aftenen for helgendagen den 20. januar. I denne periode af januar summer Palma af forskellige festlige indslag, og folk er ude i byen for at hygge sig.

  Fx. er der en smagsrute blandt nogle af Palmas bagere med afstemning og kåring af vinderkagen “Tianet de Sebastiá”. For børnene er der flere indslag under “Sant Sebastiá Petit” og selv om årets større koncerter er udskudt pga. corona-restriktioner, vil nogle mikroshows dog stadig finde sted udendørs. Her kan det fulde program læses.

  Hvordan bliver Palmas skytshelgen Sant Sebastiá fejret?

  Palmas skytshelgen Sant Sebastiá - fest i gaden

  Selve fejringen af Palmas skytsSant Sebastiá består af forskellige indslag: Den enorme ildpustende drage “Drac de na Coca” dukker op i gaderne med en parade af trommeslagere og andre musikere efter sig, og tilsammen danner de en procession, hvor ”Drac de na Coca” tænder bålet på Plaza Mayor, som signalerer starten på festen. Mallorcinere elsker nemlig de ildbaserede festligheder, og bålet bringer varme og glæde til denne ellers lidt kolde tid i januar.

  - Partner-

  En anden tradition i løbet af festugen er de gigantiske figurer (Gegants) og enorme hoveder (Capgrossos), der laver parade igennem Palmas gader til lyden af musik og synet af dans.

  Ellers er det også normalt at se familier og venner komme ud i gaderne, og de mange folk har medbragt en aftenpicnic og lidt drikkevarer. Traditionen er nemlig, at der skal grilles pølser (butifarra) på de store fællesgrill, der er stillet op i gaderne.

  For mange af er højdepunktet ”Correfoc”, der nok bedst oversættes til ”ildløb”. Her klæder lokale sig ud som djævle og dæmoner, og så løber de rundt og affyrer fyrværkeri. ”Correfoc” er meget imponerende (og lidt voldsomt) i den gamle bydel. Det ildspyende fyrværkeri i de smalle gader giver et enormt ekko fra sig, og ørepropper og sikkerhedsbriller kan være nødvendigt, ligesom de fleste børn er bragt i sikkerhed på dette tidspunkt på aftenen.

  Hvorfor fejrer de Sant Sebastiá?

  Ja, historien fortæller, at Palmas skytshelgen Sant Sebastiá bliver hyldet, fordi han reddede byen fra pesten. I 1524 kom et relikvie – i dette tilfælde en knogle fra hans arm – til Palma, og dette relikvie bragte simpelthen en ende på pesten, der ellers havde plaget byen.

  Palmas skytshelgen Sant Sebastiá - Gang i gaden Historien fortæller ydermere, at dette relikvie blev bragt til Mallorca af intet mindre end en græsk præst fra Rhodos. Da præstens besøg var ovre, og han ville fortsætte sin rejse sammen med relikviet, var det umuligt for ham at sejle videre. Vejret var for voldsomt og vildt, og hver gang præsten prøvede, kunne skibet ikke sejle væk fra Mallorca.

  - Partner -

  Dette måtte være et tegn! Det blev set som et mirakel, og måtte da bestemt betyde, at relikviet blev nødt til at forblive på Mallorca og beskytte øen og dens befolkning mod pesten og andre ulykker.

  Når de ildsvingende dæmoner og djævle løber gennem gaderne for at ”brænde byen af” kan grunden hertil forklares med, at sådan jagede man pesten ud af Palma i gamle dage.

  Fejringen af Palmas skytshelgen Sant Sebastiá slutter gerne af med et kæmpe fyrværkeri uden for Palmas katedral La Seu om natten som en markering af festlighedernes afslutning, og for en stund kan hverdagens trummerum atter vende tilbage til byen.


  Din Guide til Palma

  Hvis artiklen Palmas skytshelgen Sant Sebastiá har givet dig lyst til at læse mere om, hvad Palma som by kan tilbyde, har vi her en beskrivelse af Palma.

  Du kan også læse om Palmas museer, Palmas markeder eller Palmas seværdigheder. Ligesom vi har artikler om Palmas teatre og Palmas strande.


  Rejs Til Mallorca foreslår

  Husk at du kan følge Rejs Til Mallorca for at lære mere om den unikke ø, og få det bedste ud af din næste ferie til Mallorca. Vi hjælper dig med viden om Mallorca og rejser til Mallorcaoffentlig transportBiludlejning med rabatlufthavnstransferhotellerstrande på Mallorcabyer, Mallorcas kultur, interessante udflugter, Mallorcas byliv og alt andet du skal vide om Mallorca.

  - Partner-

  Vi beskriver også Mallorcas største feriemål som f.eks. PALMA, SÓLLER og ALCÚDIA.

  Vi kan også hjælpe dig med en billigere ferie, da vi formidler “dansker rabatter” på Mallorca, – det er et tilbud til dig med fordele til hoteller, billeje, transfer, underholdning og meget mere. Nogle af disse tilbud er f.eks. at få rabat på biludlejning på Mallorca eller fordele og rabatter på Mallorca hoteller.

  Læs mere om Rejs Til Mallorca her.

  Er du interesseret i at leje en feriebolig, så laver vi også aftaler med udlejere, du kan læse mere om Feriebolig på Mallorca her.

  Følg os på sociale medier

  Meld dig ind i den store og originale Facebook Gruppe Danskere på Mallorca og tag del i det store Mallorca fællesskab. Følg os også på Instagram.

  Du kan også benytte dig af vores fantastiske Facebook gruppe Restauranter og barer på Mallorca, hvor du finder helt unikke anmeldelser. Du er velkommen til at tage kontakt til Rejs Til Mallorca, hvis du ønsker at samarbejde om projekter på Mallorca.

  - Partner-
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen
  Stinus Olesen - forfatter til rejseartikler om Mallorca - boligejer i Palma siden 2009. Han skriver om alt mellem Mallorcas kultur og natur, fx vandring på Mallorca, Palmas byliv samt Mallorcas mad og vin. Admin. i Facebookgruppen "Danskere på Mallorca", Forfatter til diverse samtidsromaner.

  Partnere